Crevits steunt project om ouderen langer thuis te laten wonen

Vijf onderzoeksprojecten krijgen van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) in totaal 7,6 miljoen euro steun. Het gaat onder meer om een systeem dat ouderen en zorgbehoevenden nauwgezet volgt en alarm slaat bij afwijkend gedrag, waardoor ze langer thuis kunnen wonen.

Jaarlijks zijn er tot 3.500 extra plaatsen nodig in woonzorgcentra. Enkel door meer thuiszorg te organiseren kan die groei opgevangen worden. Patiënten moeten thuis opgevolgd kunnen worden. ‘Protego’ moet op die verzuchtingen een antwoord bieden door een “beschermende” thuisomgeving te creëren. 

De gebruiker wordt voorzien van sensoren die onder meer de hartslag registreren, maar ook aangeven op welke plaats in de woning hij zich bevindt. De noodcentrale kan een oproep krijgen als de algoritmes iets abnormaals waarnemen in het gedrag van de gebruiker. Met de financiële steun kan het project nu concreet uitgewerkt worden.

Maar er zijn ook alternatieven!

Wij van Zonder Zorgen willen er jou graag op wijzen dat dergelijke systemen ook al bestaan. Hierbij maken we het onderscheid tussen doorgedreven monitoring, zoals hierboven beschreven en een beperkte monitoring, waarbij de oudere of zieke bijvoorbeeld een polshorloge draagt en voortdurend in contact staat met zijn verzorgers of familie. Denk aan dwaaldetectie. En/of valdetectie. De verschillen tussen dergelijke systemen zijn groot, dus informeer je vrijblijvend bij ons!

Het volledige artikel lees je hier

Crevits steunt project om ouderen langer thuis te laten wonen
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x