phone 03/375.69.40

Een alarm met noodknop: 7 dingen waar je op moet letten!

Senioren worden overspoeld met systemen die hun leven veiliger maken. Een alarm met noodknop, maar je hebt ook gps-horloges die meer functies combineren. Hoe vind je een toestel dat aan jouw wensen en noden beantwoordt? Waar moet je op letten als je een aankoop overweegt?

Mooi materiaal, maar is het echt iets voor jou? 

Bij zowel mobiele systemen (gps-horloge) als niet-mobiele systemen (alarm-in-huis) druk je op een noodknop om je familie, verzorgers of hulpcentrale in te lichten dat je je onwel voelt of dat je gevallen bent. Klinkt goed, niet? Toch zijn er wel wat zaken waar je beter rekening mee houdt. 



Zonder zorgen gps-horloge

zonder zorgen noodknop


1# Stigma

Een basis alarmknop is meestal een toestel met een touw dat je rond je nek kunt hangen. Dit zorgt ervoor dat je het toestel in de buurt hebt, wanneer er zich iets voordoet. Veel senioren ervaren dit echter als stigmatiserend, als een brandmerk dat je oud en versleten bent. Hou er rekening mee dat dit bij jou misschien niet anders zal zijn.


"Ik voelde mij als een koe met een bel om." (Frieda)


2# Te veel functies

Een gps-horloge is visueel aantrekkelijker en bovendien zijn er veel extra functies op terug te vinden. Zo kan je je locatie doorgeven aan je familie, kunnen zij veilige zones voor je instellen (bij dementie) en meestal zit er ook een spreekfunctie in verwerkt, gekoppeld aan een abonnement of gebruik van sim-kaart. Al snel wordt het wat te complex voor iedereen die niet mee is met de nieuwste technologie. 




3# Privacy

Veel senioren met een gps-horloge hebben het gevoel dat ze voortdurend in de gaten worden gehouden door hun familie. En dat gevoel is niet fout, want iedereen uit de zorgkring kan op elk moment van de dag (en nacht)  checken waar de drager van het horloge zich bevindt. Hetzelfde geldt voor alarmsystemen met camera's. Big brother is watching you. Weg privacy.


zorgbedrijf zonder zorgen welke alarm met noodknop kopen?



4# Aan en uit

De meeste gps-horloges hebben als nadeel dat de batterij na 3 à 4 dagen weer moet worden opgeladen. Best oké je handig bent, maar niet als je bijvoorbeeld last hebt van artrose of simpelweg niet meer over de kracht beschikt om zo'n stom bandje los te wrikken. Als je horloge aan het opladen is, ben je bovendien niet beschermd. 


5# Waterdicht? 

Heel wat ongevallen binnenshuis vinden in de badkamer plaats. Het is dan ook van cruciaal belang om je noodknop bij de hand of toch zeker in de buurt te hebben wanneer je uitglijdt. Idealiter is je paniekknop waterdicht. Veel gps-horloges zijn IP-67, wat betekent dat je er mee kunt douchen. En dat is toch wel een voordeel. 




6# Extra kosten

Veel diensten die de veiligheid van senioren waarborgen gaan gepaard met extra kosten, vaak in de vorm van een abonnement. Dit is bijna uitsluitend het geval wanneer je in geval van nood contact kan leggen met een noodcentrale. Andere systemen werken met een sim-kaarten die je kunt opladen en waarmee je je familie of mantelzorgers kunt bereiken. 




7# Vertrouw niet op jezelf

Van iedereen op de hele wereld vertrouwen we onszelf misschien wel het meest. En toch is ook hier voorzichtigheid geboden. Veel senioren voelen zich soms niet lekker, maar wachten met de noodknop in te drukken, omdat ze hun familie niet nodeloos willen alarmeren. In het geval van een beroerte of diabetische shock komt hulp dan te laat. Sommige 'slimme' systemen detecteren zelf afwijkend gedrag en bieden dan ook de allerbeste bescherming. 




Wat is onze aanbeveling voor alleenwonende senioren?


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x