Gezond verstand

Gezond verstand #3: Mam(-)moet

Geschreven door Annelies Kuppers (40), mama van Anouck en Margot, leerkracht in het buitengewoon secundair onderwijs, dankbare dochter en zus, hopelijk voor sommigen een lieve vriendin, lid van een sprankelend popkoor en vooral iemand die gewoon probeert zoveel mogelijk zichzelf te zijn.

Al duizenden jaren geleden stierf de mammoet uit. Over de precieze reden waarom deze olifantachtige verdween, is er discussie. In eerste instantie leerde ik over dit enorme schepsel tijdens de lessen geschiedenis. Vele jaren later dook het dier terug op in mijn leven, zij het in een iets andere vorm. In mijn ogen was het weliswaar nog steeds dik, olifantachtig met een kapsel dat nooit goed viel, maar het wezen leefde in het hier en nu en was helemaal niet uitgestorven. Meer nog, dat wezen was IK! Aangenaam, ik ben Annelies a.k.a. Mam-moet.

Na het bekende parcours van verliefd, verloofd en getrouwd, werd ik mama van twee fantastische dochters. Het mam-deel bleek mooi en erg liefdevol te zijn, maar het moet-deel begon steeds zwaarder te wegen. Naast mama was ik immers ook dochter, zus, echtgenote, juf, … Ik voelde me zo ontzettend verantwoordelijk en stond constant onder druk om al de verschillende rollen naar behoren te vervullen. Het voelde als mijn plicht om te voldoen aan alle verwachtingen van de mensen rondom mij en de maatschappij in het algemeen. Het moet-lijstje was enorm. Je kan je er waarschijnlijk wel wat bij voorstellen. Om mezelf wat te sussen probeerde ik de frustraties weg te eten, met wat extra kilootjes als gevolg. Het beeld van de mam(-)moet werd zo steeds groter, mijn zelfbeeld steeds kleiner.


Gezond verstand
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x