phone 03/375.69.40

Waarom schudden we elkaars hand?

Het wordt ons in corona-tijden ten stelligste afgeraden. Maar waar komt het gebruik van het handen schudden vandaan?

Tonen dat je ongewapend bent?

Toen ik over deze vraag nadacht, meende ik me te herinneren dat handen schudden een oud gebruik is om aan te tonen dat je geen wapens draagt of verborgen houdt. Bij een goeie handdruk zou je immers wapens uit de mouw kunnen schudden van de persoon die tegenover je staat. Algemeen wordt aangenomen dat het ritueel tijdens de Middeleeuwen gebruik raakte. In werkelijkheid gaat het veel verder terug in de tijd, tot 845 voor Christus, toen het werd vastgelegd op een mozaïek in de oude ruïnestad Nimrud, nu niet ver van Mosul. Daarop schudden twee koningen elkaar de hand. Niet als symbool van wantrouwen, maar van verbondenheid, vriendschap en vertrouwen.   


Door de eeuwen heen krijgt het handen schudden verschillende betekenissen. Niet alleen drukt het verbondenheid uit, het dient ook om een geschil te beslechten (zoals vroeger op de speelplaats), een ceremoniële kwestie te bezegelen (zoals een huwelijk) of een verbintenis (of zakelijke deal) af te ronden. We zijn al in de zeventiende eeuw aanbeland wanneer het handen schudden louter gebruikt wordt ter begroeting van de ander. En dan nog duurt het een paar eeuwen eer het echt in zwang raakt. 

Met wapens verbergen of tevoorschijn toveren, heeft het dus niks te maken. Die mythe wordt toegeschreven aan onze verbeelding en aan het feit dat we de Middeleeuwen voorstellen als een gevaarlijke periode vol verraad. Zaak opgelost, dus. En voor nu: afstand houden en lekker thuis blijven. Zorg goed voor jezelf! 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x